25 Şubat 2011 Cuma

Fenerbahçe Ülker kaybetti ama..

Bu hafta Fenerbahçe Ülkerin maçını yorumlamak yerine böyle bir yazı yazmak istedim. Konuda geçen takımın adı Fenerbahçe olabilir ama Galatasaray, Beşiktaş vs. diyede değiştirilebilir. Çünkü mantık aynı.

Partizan, Cibona, Panathinaikos, Olympiakos, Cska Moskova, Zalgiris, Maccabi, Barcelona, Real Madrid hatta Efes Pilsen ve aklıma şuan gelmeyen belli başlı bir kaç takım daha(çoğu İtalyan takımları, çünkü isimler sürekli değişiyor).Bu takımların özelliği ''Elit Takım'' olmaları. Sonuç ne olursa olsun, ne şekilde kaybederlerse kaybetsin bu takımların Avrupa Basketbolundaki ağırlığı hiçbir zaman azalmaz. Coach kovulur, oyuncular gönderilir, yönetimler değişir hatta isimleri bile değişir ama bu takımların Elit sıfatı hiç değişmez. Birkaç tane örnek vermek istiyorum. Mesela Cska Moskova, Rus ekibi ilk Euroleague(veya ozaman adı ne ise) şampiyonluğunu 1961 yılında kazanmış, mesela Real Madrid ilk kupasını 1964 te almış, mesela Maccabi 1977 de şampiyon olmuş. Bu örnekler çoğaltılabilir ama anafikir ortada. Tak diye gelip F4 oynayamazsın, oynasan bile bu anlık bir başarı olur. Basketbol diğer sporlara benzemez, belli istisnalar dışında kazanmak için belli bir basketbol geleneğin, geçmişin olması lazım. Efes Korac Kupasını 1996 da kazanalı 15 sene olmuş, o kupanın üstüne onca yatırım, onca gelen giden oyuncu üstüne kaç tane daha kupa alınmış veya final oynanmış? Yani demek istediğim bu işler kolay değil. Fenerbahçenin katettiği yolu görmek için çok geçmişe gitmeye gerek yok. Bir takım düşünün sahasında bin küsür seyirciye oynuyor,neredeyse seyircisi az olduğundan dolayı Euroleague lisansı iptal edilecek. Başarı desen elde var sıfır, Siena ve Barca averaj takımı yapmış. Birde bu sezona bakın.. Onca sakatlığa, şanssızlığa rağmen hala en azından son sekize kalması muhtemel bir takım var elimizde..

Evet takım 14 dakika boyunca kötü oynadı.
Evet Jasikevicius ve Ukic büyük hatalar yaptı.
Evet Neven Spahija ilk defa takımı kötü yönetti.
Evet Sean May bekleneni bir türlü veremedi.
Evet senelerce Final Four oynamış ve ilk kupasını 14 sene önce almış Olympiakos a çok önemli bir maç kaybedildi..

''İyi oldu,Spahija nasıl antrenör,May i kim aldı etrafta bir sürü adam varken,Jasikevicius koca bir balonmuş vs.'' gibi yorumları yapan arkadaşların atladığı en azından 2 nokta var.
1-Evet bu maçı Olympiakos a kazandıran Papaloukas oldu. Peki o Papaloukas ın bugün 210. Euroleague maçına çıktığını biliyormusunuz?
2-Bugün takımın başında olan İvkovic in 14 sene önce kupayı kazanan Olympiakosun da başında olduğunu biliyormusunuz?

Biliyorum konuyu çok uzattım, hatta çoğu kişi sonuna kadar okumayacaktır ama demem o ki '' Bu takım elense bile yerilmemelidir aksine takdir edilmelidir'' Beklenen kupa, bu sene gelmesede birkaç sene sonra gelecektir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder