28 Ağustos 2011 Pazar

Eurobasket Türkiye Analizi


Avrupa Şampiyonası'nın başlamasına çok az bir süre kala, takımlar yavaş yavaş kadrolarını belirlemeye başladı. Gerek sakat oyuncusu olmayışı gerekse Gasol kardeşler ve Serge Ibaka'nın varlığı, İspanya'yı şampiyona'nın net favorisi yapıyor..

İspanya kadro olarak rakiplerinden çok önde olsa da, bekleneni verememeleri halinde, ev sahibi Litvanya, Gallinari-Mancinelli-Bargnani üçlüsüne sahip İtalya, Nowitzki-Kaman'lı Almanya ve direksiyonunda Teodosic'i oturtan Sırbistan öne çıkan diğer takımlar..

Peki son Dünya ikincisi Türkiye, favori takımlar arasında neden yok?

Öncelikle, oyuncular Orhun Ene'yi arkadaş veya abi olarak çok sevseler de, antrenör olarak çok fazla benimsemedikleri açıkça görülüyor. Orhun Hoca Banvit'te iyi işler yapmış olsa da, enternasyonel turnuva tecrübesinin olmaması en büyük dezavantajı. Bu tecrübesizlik gerek molalarda, gerekse sahaya etki etme anlamında fazlasıyla kendisini gösteriyor..


İzlediğimiz hazırlık karşılaşmalarında öne çıkan bir diğer zaafımız ise hücumda yaşanan sıkıntı. Milli Takımımızın başarılı olduğu bütün turnuvalarda, yaptığımız savunma ön plana çıksa da, hücumumuz da her zaman belli bir seviyenin üstünde olmuştur. Skorer oyuncuların formsuzluğu, Kerem Tunçeri'nin oyunda olmadığı anlardaki organizasyon eksikliği, hızlı hücuma çıkamamak, hücumdaki başlıca sorunlarımız olarak göze çarpıyor. Özellikle farkın açıldığı anlarda, topu pota altında indirmek veya ikili oyun oynamak yerine, Hidayet'le dışarıdan zorlamayı tercih ediyoruz. Bu huyumuzdan kesinlikle vazgeçmemiz lazım. Hem şutu girmeyince Hido'nun morali bozuluyor, hem de top pota altına inmeyince Ömer Aşık'ın hücumdaki etkisi çok azalıyor.


Umudumuzu korumamızı sağlayan nokta ise, her zamanki gibi savunmamız. Hazırlık maçları gösterdi ki, istediğimiz zaman rakibe potayı dahi göstermeyecek kadar iyi savunma yapabiliyoruz. Ama bu alandaki tek eksiğimiz, zaman zaman oyundan kopmamız. Hatırlarsanız, Karadağ maçında farkı onaltıya kadar çıkartıp, sadece 5 dakikada ikiye inmesine izin vermiştik..

Biz ulusça heyecan yaşamayı ve sürprizleri çok severiz. Eğer savunmayı saman alevi gibi değil de, her maç belli bir seviyenin üstünde yaparsak, hücumda Ersan-Hidayet ikilisi sazı eline alırsa, yukarısı da Kerem'i kazadan beladan korursa, geçen sene gurur duyduğumuz Milli takımı tekrar sahada görebiliriz.

Haydi çocuklar rastgele..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder