6 Mayıs 2011 Cuma

Turkish Airlines Euroleague Final-Four Analizi

Analizi daha önce yayınlayacağımı söylemiştim, ancak gerek zaman bulamamam gerekse birazcık üşenmem buna engel oldu. En azından 1 gün kala birşeyler karalamak istedim.

Eşleşmelere gelirsek;
Panathinaikos - Montepaschi Siena
Maccabi Electra - Real Madrid

Panathinaikos - Siena maçı ile başlamak istiyorum çünkü, iki takımda bir üst tura kimine göre büyük, kimine göre ise orta çaplı sürprizler yaparak çıktılar.

Sezon boyunca McCalebb'in sırtlamış olduğu Siena(15.5 sayı, 2.7 rebound, 2.7 asist ve 2.4 top çalma), Bo sakatlandıktan sonra bir anda kendini büyük bir boşlukta buldu ve çareyi Marko Jaric'te buldu. Kariyerinin son senelerini geçiren Sırp oyuncunun takıma adaptasyonu okadar sancılı oldu ki, Siena, Play-off ilk maçında Olympiakos karşısında, tarihlerinin en ağır mağlubiyeti olan 89-41'lik bir yenilgi alarak bir anda tüm Avrupa'nın alay konusu oluverdi.

Bu noktadan geri dönebilmek, çok ciddi bir karakter ve adanmışlık istiyordu. Bahsettiğim her iki özellik de Siena'da fazlası ile olduğu için, zoru başarıp turun ve şampiyonluğun favorisi olan Yunanlıları, çok büyük bir hayalkırıklığı eşliğinde evlerine göndermeyi başardılar.

Panathinaikos, sallantılı bir normal sezon geçirdikten sonra, karşısında şampiyonluğun Olympiakos ile birlikte en büyük favorisi olan Barcelona'yı buldu. Ben de dahil kimsenin fazla bir şans vermediği ''Yoncalar'', Diamantidis önderliğinde, o ana kadar hiç katkı vermemiş Sato ve Calathes gibi oyuncuların müthiş oyunlarıyla, Barcelona'nın kendi evinde oynanacak olan Final-Four'un dışarısında kalmasını sağladılar.

Eşleşmenin kritik pozisyonu guardlar olacak. Jaric ve McCalebb - Diamantidis ve Calathes ikililerinin performansları maç için oldukça belirleyici olacak ancak guardların dışında, Hairston - Sato ve Batiste - Rakovic eşleşmeleri de fazlasıyla kritik.

Sonuç olarak, Diamantidis faktörü ile Pana'yı az da olsa favori görüyorum. Yunan oyuncu, özellikle Barcelona'ya karşı oynadığı play-off maçlarında, şampiyonluğu ne kadar istediğini ve şampiyonluğa ne kadar inandığını tüm Avrupa'ya kanıtladı. Tek ayaklı bir eşleşme olduğu için, yorgunluğun da Diamantidis'i durdurabileceğini düşünmüyorum..
Panathinaikos %60 - %40 Montepaschi Siena


İkinci eşleşmede ise benim sezon başından beri en büyük şampiyonluk adayı olarak gördüğüm, Maccabi Electra ve Real Madrid karşılaşacak.

Sofo, Pargo, Eidson ve Blu gibi Avrupa'nın her takımında oynayabilecek düzeyde oyuncuların yanında, mükemmele yakın bir antrenör olan David Blatt olunca, takım doğal olarak favori olmayı hakkediyor. Bu oyuncuların yanında, rotasyonu mükemmel bir hale getiren, Hendrix, Eliyahu ve Perkins gibi tamamlayıcı kuvvetleri de unutmamak lazım.

Real Madrid, antrenör değişikliğinden sonra çöküşe geçmesini bekleyenleri bir bakıma utandırdı. Ama bununla birlikte kadroları şampiyonluk veya final için hiç mi hiç yeterli değil.

Maccabi karşısında, Mirotic, Llull, Tomic gibi oyuncular çok üst düzey performans gösterir, savunmada da Pargo - Sofo ikilisinden en az birini kitlerler ise, finale yükselmek için az da olsa bir şansları olur..
Benim düşüncem;
Maccabi Electra %75 - % 25 Real Madrid


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder