14 Ekim 2011 Cuma

Beko Basketbol Ligi Sezon Analizi

Nefesleri kesen transfer döneminin ardından Beko Basketbol Ligi'nde ilk hafta maçları geldi çattı. Bazı takımlar kadrolarını büyük ölçüde değiştirirken, bazıları ise başarılı olan takımlarını çok da bozmadan yola devam etti. Peki hangi takım ne durumda? Hedefler ne?

1- Anadolu Efes
Perasovic'in gönderilmesinin ardından göreve gelen Ufuk Sarıca ile devam kararı alan Anadolu Efes, yaptığı bomba transferlerle birlikte hazırlık döneminde tam anlamıyla döktürdü. Vujacic, Barac, Savanovic, Batista ve Ersan gibi yıldız oyuncuları kadrosuna katan Efes, Türkiye Ligi'nin çok üzerinde bir kadro yapısına sahip. Çok ciddi sakatlıklar ve anlaşmazlıklar olmazsa, şampiyonluğun en büyük favorisi onlar.

2- Galatasaray
Geçtiğimiz sezonun başında göreve gelen Oktay Mahmuti yönetiminde büyük bir atılım yapan sarı kırmızılılar, final serisinde Fenerbahçe Ülker'e kaybettikten sonra yaptığı yerinde transferlerle gücüne güç kattı. Özellikle Lakovic ve Songaila gibi isimler, kalitelerinin dışında tecrübeleriyle de takıma çok büyük güç katacak. Sezona kupayla başlayan Mahmuti'nin öğrencileri savunmada sertliği biraz daha arttırabilirse, geçen sezonki başarıyı tekrarlayabilirler.

3- Fenerbahçe Ülker
Şampiyonluğun ardından çok yanlış bir stratejiyle Jasikevicius ve Lavrinovic gibi isimlerle yollarını ayıran sarı lacivertliler, Gist, Bogdanovic ve Jerrels'ı kadrosuna kattı. Gist ve Bojan beklenen katkıyı verir ancak, Jerrels için aynı şey geçerli değil. Engin Atsür düzelene kadar, guard pozisyonunda büyük sorun yaşayacak olan Fenerbahçe'de, bir diğer sıkıntı ise pota altında yaşanıyor. Vidmar ve Gist üst düzey isimler olsa da, onların arkasından gelen Oğuz ve Kaya'dan verim alınamaması işleri oldukça zorlaştırıyor. Tomas'ın sakatlığının ardından kadroya katılan Sefolosha ile özellikle dış adam savunması için önemli bir hamle yapan takıma bir de pota altı oyuncusu eklenirse, son sezonlardaki başarı tekrarlanabilir.

4- Banvit
Üst üste başarılı geçen sezonların ardından hedef yükselten Banvit'te kadro büyük ölçüde korundu. Takıma katılan Bajramovic, Cemal ve Serkan gibi isimlerle kadro derinliğini oldukça arttıran Banvit için en makul hedef Play-off yarı finali olacak.

5- Beşiktaş Milangaz
Sıkıntılarla geçen sezonun ardından oyuncularının büyük bir bölümüyle yollarını ayıran(!) siyah beyazlılar, Deron Williams, Hawkins, Erceg ve Semih Erden gibi transferlerle büyük ses getirdi. Her sezon sıfırdan takım kuran siyah beyazlılarda takım kimyasının oturması oldukça zaman alacak. Bu zaman geçene kadar D-Will ve Semih'inde takımdan ayrılacağı düşünüldüğünde, işleri oldukça zor. Sanmıyorum ama NBA lokavtının sona ermesinin ardından takımdan ayrılacak olan isimlerin yerine benzer kalitede oyuncular bulunabilirse, play-off yarı finali oynanabilir. Bakalım Beşiktaş, her sene sil baştan takım yapmanın hiç bir yararı olmadığını ve bazen Türk oyuncuların da paraya ihtiyacı olabileceğini(!) ne zaman anlayacak..

6- Türk Telekom
Beşiktaş gibi her sezon yeniden kadro kuran Ankara temsilcisi, bu sezona da Mehmet Okur, Jasaitis, Kambala ve Washington  gibi transferlerle başladı. Kağıt üzerinde iyi bir kadrosu olan Telekom'un alacağı hiç bir sonuç sürpriz olmaz. Bir hafta Efes'i zorlayıp, bir sonraki hafta zayıf bir rakibe kaybedebilirler. Ulaşabilecekleri en iyi nokta ise yarı final gibi gözüküyor. Bir sonraki sezona oyuncuları değil, yönetimi değiştirerek girerlerse beklenen başarı gelebilir.

7- Pınar Karşıyaka
Furkan gibi bir yıldızı kaybedip, yabancı kadrosunu da tamamen değiştiren İzmir temsilcisi, belki de sezonun en tahmin edilemez ekibi durumunda. Ama görünen o ki, Chatman ne kadar oynarsa Karşıyaka da o kadar oynayacak.

8- Aliağa Petkim
Kadrosunda Ersin Görkem, Qvale, Toolson, Paul Miller gibi oyuncuları bulunduran Aliağa, sezonun sürpriz ekibi olabilir. Türkiye kupasında özellikle son iki maç çok iyi görüntü veren takım, sahasında bir çok takımı yenebilecek güce sahip. Dikkat!

9- Erdemir
Ray Wesson, Mutlu Akpınar ve Henderson gibi üst düzey oyunculara sahip olan Erdemir, Aliağa Petkim ile birlikte ligin diğer bir sürprizi olmaya aday. Sezon sonunda nasıl bir derece elde edeceklerini tahmin etmek zor, ama oynayacakları oyunla izleyenlere büyük zevk verecekleri kesin.

? Olin Edirne
Geçtiğimiz sezonun en flaş ekibi olan Olin, anlamsız bir biçimde, başarıyı getiren yerli-yabancı bütün oyuncuları ile yollarını ayırdı. Takımın ne yapacağı doğrudan yabancı transferlere bağlı. En iyi ihtimalle hedef Play-off olur.

Ne Etliye ne Sütlüye karışmayacak olanlar
Antalya Bşb, Mersin Bşb, Tofaş bu kategoride bulunan takımlar. Düşme tehlikesi yaşamazlar ama çok da yükseklere çıkmaları zor. Eğer aralarından bir takım sıyrılacaksa, bu takım fena bir kadro kurmayan Tofaş olur..

Düşme Hattı
Lige katılıp katılmayacağı son haftalara kadar belli olmayan Banvit Kırmızı, yepyeni bir kadro ve teknik ekiple sezona başlayacak olan Trabzonspor ve ligin yeni ekibi Hacettepe Üniversitesi, sezonu son iki sırada bitirmeye en yakın takımlar olacak. Rakiplerine oranla daha iyi bir kadrosu olan Hacettepe, bir kaç adım önde..

Umarım sakatlıklardan uzak bir sezon olur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder